Hoe vond u het…

We hebben een bewoonster van blok 4 gevraagd om haar ervaringen tijdens Fase 1 met u te delen. Lees het interview met mevrouw De Bakker hieronder. 

In maart zijn we bij jullie in het blok begonnen met het bouwen van de stijgleidingen. Hoe was dat voor u?

Het was goed voorbereid. Er was van tevoren nog iemand langs geweest van Ons Onderhoud en die wist precies waar, wat weg moest zijn, zodat de werklieden overal goed bij konden. Die instructies heb ik opgeschreven en bewaard en die kwamen heel goed van pas.

Het was best wel even een rommel in huis. Ik had alles netjes in het midden van de kamer gezet en het plastic zeil dat ik van jullie heb gekregen eroverheen gedaan. Zo kon er geen stof op mijn spullen komen. Ik vond het eerst best even spannend dat er vreemde mensen in mijn woning kwamen werken, maar het is me allemaal heel erg meegevallen.

Na het bouwen van de stijgleidingen is het een periode rustig geweest voordat de andere werkzaamheden bij u uitgevoerd werden. Hoe heeft u zich daarop voorbereid?

Ik heb goed op de Afsprakenkaart gekeken en heb me aan de hand van de data op tijd kunnen voorbereiden. Om nog een beeld te krijgen heb ik bij een buurman, die alles al achter de rug had, gevraagd hoe het bij hem ging. Hij zei dat ik gewoon in mijn woning kon blijven en lekker TV kon kijken. Dus ik heb uiteindelijk de krant gelezen, terwijl de werklieden bezig waren in mijn huis! Ik mocht wel in een rustwoning in de buurt van Ons Onderhoud en ik had voor de zekerheid ook nog een logeeradres bij een vriendin gereserveerd, als het geluid te heftig zou zijn. Maar dat is achteraf niet nodig geweest!

Wat vond u van de werklieden die aan het werk waren?

Eigenlijk vond ik het heel erg gezellig! Het waren aardige mensen en ze waren vriendelijk naar mij en naar elkaar.

Hoe was de verwarming in uw woning voor de werkzaamheden en hoe is die nu?

Voor de werkzaamheden was er één radiator in de woning die goed werkte; een in de woonkamer. Voor het milieu en voor de kosten deed ik deze niet altijd helemaal open, maar draaide ik de knop op een zuinige stand die de vorige bewoner had aangegeven met een streepje. Het was hierdoor eigenlijk altijd te koud in huis: ik moest altijd een trui dragen. Maar nu is de verwarming heel goed; ik kan aan alle knoppen draaien en alle radiatoren werken gewoon. Ik zit er nu in mijn woning zo warmpjes bij, dat ik me een vorst in mijn eigen huis voel!

Heeft u nog tips voor andere bewoners?

Ik heb als voorbereiding op de werkzaamheden meteen een voorjaarsschoonmaak gedaan en oude spullen in mijn kast weggedaan en gedoneerd aan de kringloop. Nu heb ik zelfs ruimte óver in mijn kasten!

Tip voor een energiezuinig gebruik van de nieuwe radiatoren:
Gaat u in de winter ’s middags even weg? Draai de thermostaatknop of -kranen op uw radiatoren  dan niet helemaal op de laagste stand. Kom je ’s avonds weer thuis en zet je alles weer vol aan? Dan kost het meer energie om de woning weer op temperatuur te krijgen, dan als de woning niet te koud is geworden. Gaat u op vakantie of langere tijd weg? Dan kunt u alles wel op de laagste stand zetten.