Hofje 5I

De eerste bijeenkomst

Op donderdag 22 september organiseerden wij in samenwerking met Ons Doel de eerste bijeenkomst voor het hofje. We begonnen de avond met een bakje koffie en koek. Daarna vertelden wij de bewoners meer over het plan voor Fase 3.

Alle bewoners die aanwezig waren kregen vervolgens groene en rode kaartjes. Aan de hand van stellingen namen wij leefbaarheid in het hofje met elkaar door. De stellingen hebben wij gebaseerd op het WoonWensenOnderzoek. Een voorbeeld van een stelling is: “Ik vind mijn postkast of brievenbus goed zoals die nu is”. Als bewoners het met een stelling eens waren, ging het groene kaartje omhoog. Het rode kaartje zwaaide in de lucht als bewoners het oneens waren met de stelling. Zo ontstond er een gesprek over de stelling en dus over een onderwerp die leefbaarheid in het hofje raakt.

Daarna kregen de bewoners post-its met een pen. Zij konden ideeën opschrijven die zij voor hun hofje hebben om het hofje (nog) fijner te maken. De post-its categoriseerden wij in verschillende thema’s en bespraken wij met elkaar. Denk bijvoorbeeld aan het thema ‘groen’, ‘sociaal’ en ‘uitstraling’. Ons Doel zoekt uit of en welke ideeën uitgevoerd kunnen worden. Dit hangt bijvoorbeeld af van afspraken, consequenties voor het hofje, maar ook of de meerderheid van de bewoners het willen. In de volgende bijeenkomsten koppelen wij de ideeën ook terug.

Benieuwd wat er voor hofje 5I allemaal besproken is?
Bekijk dan het ProjectMuseum in de Meelbox (Looiersplein 5)! Het ProjectMuseum is een soort expositie van het project. Wij brengen “de weg naar verbetering van de hofjes” in beeld. U kunt dus samen met uw buren bekijken wat er in de bijeenkomsten is besproken. Na elke bijeenkomsten vullen wij het ProjectMuseum aan. Voor elk (gecombineerd) hofje is er een aparte expositie. Zo kunt u ook bekijken wat er in andere hofjes is besproken.

Lukt het niet om het ProjectMuseum in de Meelbox te bekijken?
Dan vindt u de poster die in het ProjectMuseum hangt ook hieronder. Op de poster ziet u globaal wat er besproken is tijdens de eerste bijeenkomst. In het wolkje ‘BewonersDromen’ staan de ideeën omschreven die genoemd zijn door bewoners. Met deze informatie gaan wij aan de slag om tot een ontwerp te komen.

Hoe nu verder?
De architect maakt samen met Ons Doel een ontwerp voor het hofje. Hier gaat wat tijd overheen, want de hofjes zijn allemaal net wat anders. Het ontwerp kunt u in een volgende bijeenkomst bekijken. We horen dan ook graag uw Tips en Tops!

Na de bijeenkomst verwerken wij de Tips en Tops en gaat de architect weer aan het werk. Wij vullen de expositie in het ProjectMuseum aan met nieuwe beelden. Het ontwerp wordt vervolgens door Ons Doel definitief gemaakt, die geadviseerd wordt door de BewonersCommissie.

Het definitieve ontwerp presenteren wij aan u in een laatste bijeenkomst. Ook vertellen wij u meer over de uitvoering van het plan. Wij hopen u te zien bij de volgende bijeenkomst! U ontvangt hiervoor een uitnodiging.

De tweede bijeenkomst

In december 2022 organiseerden we in de Meelbox de informatiemarkt over leefbaarheid in de hofjes. Met een warme chocomel in de hand konden bewoners langs verschillende informatiepunten lopen. Zo konden bewoners het eerste ontwerp voor de hofjes bekijken. Het ontwerp richt zich op het verbeteren van de veiligheid, vindbaarheid en uitstraling van de hofjes. De herinrichting van de binnentuin en de bewonersdromen zijn nog niet meegenomen in het ontwerp, omdat we dit samen met u willen vormgeven. Op de informatiemarkt deelden we meer informatie over de schoonmaakcontracten en groenonderhoud. Ook gingen wij hierover in gesprek met bewoners. Daarnaast waren wij benieuwd wat ze van de plannen tot nu toe vinden. Daarom vroegen wij bewoners om hun feedback achter te laten. Met deze feedback kunnen wij weer verder om tot een definitief plan te komen.

Ontwerp voor de hofjes
De architect heeft samen met Ons Doel een eerste ontwerp gemaakt voor de hofjes. Het ontwerp lag op een lange tafel. Erwin, de architect, gaf uitleg over het ontwerp.  Het ontwerp bestaat uit een aantal onderdelen die met elkaar te maken hebben. Zo was er een plattegrond van elk hofje aanwezig met daarbij een aantal sfeerbeelden. Wij kijken naar een goede manier hoe we het ontwerp kunnen delen met bewoners die niet aanwezig waren bij de informatiemarkt. Hierover binnenkort meer.

Leefbaarheid en de binnentuin
Op de hofjesmarkt had elk (gecombineerd) hofje een eigen informatiebanner. Op deze banner konden bewoners informatie lezen over de taken van de hovenier, waar je een melding maakt als de schoonmaak niet in orde is en dat we de tuin verder willen herinrichten na de werkzaamheden van Fase 2 (als dat gewenst is). Bewoners konden stickers plakken bij de bewonersdromen die zij graag terugzien in hun hofje. Zo kregen wij een beter beeld van welke dromen het meest gewenst zijn. Bewoners konden ook nieuwe ideeën achterlaten op een post-it. Hieronder ziet u de poster voor uw hofje.

Benieuwd welke bewonersdromen de meeste stickers heeft? Bezoek dan de Meelbox. Daar hangen de posters mét stickers in het ProjectMuseum na woensdag 25 januari!

Wij gaan weer aan de slag met het plan voor de leefbaarheid van de hofjes. Het plan wordt vervolgens door Ons Doel definitief gemaakt, die geadviseerd wordt door de BewonersCommissie. Het definitieve plan presenteren wij aan u in een laatste bijeenkomst. Ook vertellen wij u meer over de uitvoering van het plan. Wij houden u op de hoogte via deze website. Vragen of opmerkingen? Bel ons gerust eens op (070 – 783 0522) of stuur een mail naar nieuwgroenhoven@onsonderhoud.nl.