Veelgestelde vragen

Wij hebben een aantal veelgestelde vragen voor u op een rij gezet. 

Staat uw vraag hier niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op via rodes@onsonderhoud.nl

De Rodes

Algemene vragen

Persoonlijk contact heeft ook zeker onze voorkeur! De maatregelen van het RIVM maken dat wij het persoonlijke contact zo veel mogelijk beperken tot minimale bezoeken. De Technische Opnames gaan (tot nu toe) wel door, en houden wij ons uiteraard aan de maatregelen. Wij komen dan persoonlijk bij u langs om kennis met u te maken en de situatie in uw woning te bekijken.

Natuurlijk! Als u graag een kopie wilt kunnen wij u deze toesturen. U kunt dit aan ons laten weten door te bellen of te mailen.

Ja, dat kan. Wij plaatsen bij alle bewoners een aansluiting voor elektrisch koken in de meterkast. Daarnaast bieden wij aan om gratis een aansluiting naar uw keuken te maken.  U mag dus zelf kiezen of u dit wilt en kunt dit aan ons doorgeven tijdens de Technische Opname.
Let op: de kosten voor een nieuwe kookplaat en een nieuwe pannenset zijn voor u.

U kunt dit aan ons doorgeven door ons te bellen of een e-mail te sturen. U kunt dit ook bij ons aangeven als we bij u langskomen voor het UitvoerdersGesprek.

Planning werkzaamheden

Dat klopt. De planning voor uw woning krijgt u tijdens het StartGesprek van ons. Wij werken de globale planning die in de map staat verder uit als wij 70% bewonersakkoord binnen hebben en de werkzaamheden doorgaan. 

  • We bellen de bewoners die hun StemFomulier nog niet hebben ingeleverd. Misschien zijn ze het vergeten of hebben ze nog vragen.
  • We bellen de bewoners die niet akkoord gaan om te vragen wat de reden is. We halen de bewoners niet over om alsnog akkoord te gaan, maar we willen graag zeker weten dat het ‘niet akkoord’ gaan op basis van de juiste informatie is. Daarnaast bespreken we waar we rekening mee kunnen houden tijdens de werkzaamheden.

Tijdens het vervangen van de kozijnen worden er schotten met polycarbonaat geplaatst. Deze worden tochtdicht afgewerkt zodat u tijdens de werkzaamheden geen tocht ervaart. Daarnaast is er de mogelijkheid tot het lenen van een elektrisch kacheltje om uw leefruimte te verwarmen. Ook zorgen wij voor warm water wanneer de cv-ketel afgekoppeld is.

De werkzaamheden in de bouw mogen ondanks de lockdown gewoon doorgaan. Onze medewerkers werken volgens de richtlijnen van het RIVM, en het protocol Samen Veilig Doorwerken. Zo houden medewerkers onderling 1,5 meter afstand en dragen tijdens de werkzaamheden in de woningen een mondkapje.

Wij vragen u om tijdens het contact met onze medewerkers ook een mondkapje te dragen en 1,5 meter afstand te houden. Tijdens de werkzaamheden vragen wij u in een andere ruimte te verblijven. Daarnaast is het advies om de ruimte na de werkzaamheden te ventileren. Heeft u gezondheidsklachten? Geeft u dat dan tijdig bij ons aan. Samen met u kijken we dan naar een oplossing

Bewonersakkoord

Brief Ons Doel
Wanneer minimaal 70% van de bewoners akkoord is met de plannen, dan ontvangt u een brief van Ons Doel om u daarvan op de hoogte te stellen. Hierin staat ook wat u kunt doen in het geval u bezwaar wilt maken.


Start Technische Opname
Vanaf maandag 22 februari beginnen wij met de Technische Opnames. Uitvoerder Andre van Ons Onderhoud en vastgoedregisseur Brigitte van Ons Doel bellen bij alle bewoners aan voor de Technische Opname. Bent u thuis en komt het uit? Fijn als u hen binnen kan laten. Komt het niet uit of bent u niet thuis? Dan proberen zij het op een ander moment nog eens. Wij gaan net zo lang door tot en met maart, totdat we bij iedereen de Technische Opname hebben gedaan. Bent u na drie pogingen niet thuis? Dan nemen we telefonisch contact met u op om een afspraak te maken.

Na 19 februari kunt u niet meer op uw favoriete kleurencombinatie stemmen. Na 19 februari worden de stemmen geteld en op basis van die telling wordt er een winnende kleurencombinatie bepaald

Stuur uw ingevulde StemFormulier uiterlijk 19 februari naar ons toe. Gebruik hiervoor de gefrankeerde antwoordenvelop. Het StemFormulier en antwoordenvelop vindt u in de insteekhoes in uw BewonersMap.

Voorzieningen

Wij voeren de werkzaamheden uit in bewoonde staat. Dit betekent dat u niet hoeft te verhuizen tijdens de werkzaamheden. Is er een specifieke reden waarom u niet in uw woning kunt blijven tijdens de werkzaamheden? Bespreek dit dan met ons. Samen bekijken we de mogelijkheden zoals het gebruik van de RustWoning of LogeerWoning.

Kozijnen & ramen

In alle buitenramen wordt het glas dat nu in de kozijnen zit vervangen door HR++ glas. In sommige woningen is er al sprake van isolatieglas. Dit inmiddels verouderde isolatieglas werkt minder isolerend dan HR++ glas. Ook al het isolatieglas wordt vervangen door HR++ glas.

In sommige woningen is er enkele jaren geleden al isolerend glas geplaatst. Is dat bij uw woning het geval? Dan heeft uw woning met de plaatsing van dit glas een beter energielabel gekregen, daarom is er toen een huurverhoging toegepast. Het HR++ glas dat we nu gaan plaatsen is beter dan het isolatieglas. Hierdoor wordt uw woning nóg energiezuiniger en gaat u er ook met het energielabel weer een stapje op vooruit. Dit betekent dat een eerdere huurverhoging blijft doorlopen. Uw nieuwe huurverhoging is gekoppeld aan de hoeveelheid (energielabel) stappen die uw woning maakt met deze werkzaamheden. Heeft het energielabel van uw woning eerder al een stapje gemaakt? Dan heeft de woning nu minder stappen te maken. Kortom, uw nieuwe huurverhoging is gekoppeld aan het aantal stappen dat het energielabel maakt om bij energielabel A uit te komen. U betaalt dus niet dubbel.

De nieuwe kozijnen zijn van kunststof. Er mag niet geboord worden in de nieuwe kozijnen. Heeft u nu raambekleding aan het kozijn bevestigd? Tijdens de Technische Opname bespreekt de uitvoerder met u wat de mogelijkheden zijn om deze na de werkzaamheden terug te plaatsen.

U krijgt met de nieuwe kozijnen geen nieuwe vensterbank.

Dakisolatie & gevelisolatie

In het verleden zijn er minder goede kwaliteit isolatievlokken gebruikt om de gevels te vullen. Dit materiaal wordt verwijderd zodat wij dit met nieuw isolatiemateriaal kunnen vullen. Het isolatiemateriaal (vlokken of korrels) worden gemengd met lijm zodat zij beter op hun plek blijven zitten en niet naar de onderkant zakken.

In de panelen van de borstweringen zit asbest. Daarnaast kan er in de kit van het glas van de ramen asbesthoudende materialen verwerkt. Het gaat hierbij om een hele kleine hoeveelheid asbest. Bij de werkzaamheden waarbij we deze asbest tegenkomen, verwijderen we het asbest volgens de vastgestelde veiligheidsnormen (klasse 1). Tijdens de Technische Opname bespreken we met de bewoners waar er asbest op andere plekken is gevonden en wat de aanpak gaat worden.

Zonnepanelen

De verwachte energieopbrengst van de 6 zonnepanelen zit tussen de € 22,- en € 30,- per maand. Gemiddeld is dat € 26,- per maand. U betaalt per maand € 9,- servicekosten voor de zonnepanelen aan Ons Doel. Uw opbrengst is gemiddeld € 17,- euro per maand. Het gaat om een gemiddelde omdat dit per woning en per seizoen en weersomstandigheden kan verschillen.

Het gebeurt bijna nooit dat zonnepanelen brand veroorzaken. Wanneer dit wel gebeurt, dan is kortsluiting de meest voorkomende brandoorzaak. De zonnepanelen die in het plan zijn opgenomen slaan meteen uit op het moment dat ze niet goed zijn aangesloten. Hierdoor kan er geen kortsluiting ontstaan.

Installaties

De meterkast heeft nu een 1-fase aansluiting. Na de werkzaamheden behoudt u deze 1-fase aansluiting in de meterkast.

Ja. De ventilatiebox draait continu op een standaard snelheid. Maar gaat u koken of douchen, dan ontstaat er meer vocht. De ventilatiebox meet dit en gaat dan zelf harder draaien om dit vocht af te voeren. U kunt dit ook handmatig bedienen.

 

De CO₂ sensor in de woonkamer meet straks de hoeveelheid CO₂ (koolstofdioxide) in de lucht. Als het CO₂ gehalte hoger wordt (te weinig zuurstof in de lucht) doordat er bijvoorbeeld meer mensen zijn of als u kaarsen aansteekt, dan merkt de sensor dit op en gaat de ventilatiebox harder draaien om zo de lucht snel af te voeren. Het is wel belangrijk om de ventilatieroosters open te houden zodat er frisse buitenlucht uw woning binnen kan komen.

Soms wordt CO₂ (koolstofdioxide) verwart met CO (koolstofmonoxide). CO₂  ademen we uit en CO komt vrij bij een incomplete verbranding bij bijvoorbeeld een open verbrandingstoestel (geiser/ oude CV ketel).

Zelf Aangebrachte Voorzieningen (ZAV's)

Tijdens de Technische Opname bespreekt de uitvoerder uw woningspecifieke situatie met u en wat u moet doen ter voorbereiding van de werkzaamheden.

Wij vragen bewoners om het zonnescherm zelf te verwijderen. Dit geldt ook voor andere zelf aangebrachte voorzieningen (ZAV’s). Lukt het u niet om deze zelf te verwijderen? Bespreek dit dan met de uitvoerder tijdens de Technische Opname.

Overige werkzaamheden

Er worden geen nieuwe radiatoren geplaatst. De radiatoren in de woonkamer en keuken worden teruggeplaatst op pootjes.

De pootjes die onder de radiatoren worden geplaatst worden niet vastgezet. De pootjes staan los op de bestaande vloerafwerking.

Financiële vragen

Er mag géén jaarlijkse huurverhoging mag worden toegepast tot 30 juni 2022.

Wanneer de woning verbetert wordt mag er wél huurverhoging gevraagd worden. Dit staat los van de jaarlijkse huurverhoging.